Av. Erdal Merdol, Av. Mehdi Bektaş ve Av. Ali Sarıgül tarafından yayına hazırlanan ve 2004 yılında Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından yayımlanan “Sivas Davası” kitabını Çarşamba günü sizlerle paylaşmıştık. Şimdi de Av. Şenal Sarıhan tarafından yayına hazırlanmış ve Ankara Barosu tarafından 2009 yılında yayımlanmış “Sivas Katliamı Davası” başlıklı kitabı erişime sunuyoruz. Kitapta yer alan ve dönemin Ankara Barosu başkanı Av. V. Ahsen Coşar tarafından kaleme alına kitabın sunuş yazısının kısaltılmış halini de aşağıda okuyabilirsiniz.
Sivas/Madımak Oteli katliamı, sadece yaşadığımız bu coğrafyanın değil, tüm dünyanın tanıklık ettiği en büyük utançlardan ve belki de en trajik insan hakları ihlallerinden birisidir ve hiç kuşkusuz, kutsal bir dinin, hoşgörü ve insan sevgisi üzerine kurulu bir dinin, yüksek ahlaki değerleri ve hedefleri olan bir dinin, kimi fanatikler tarafından kötüye kullanılmasının en somut örneğidir.
Kendi yaşadığı yüzyılda tanıklık ettiği dinsel fanatizme isyan edern Victor Hugo, bu isyanını Fransız Parlamentosunda yaptığı unutulmaz konuşmasında bakın nasıl ifade ediyor: “Yıldızların düşmediğini söylediği için Pirinelli’yi dövdürten, kanın vücutta dolaştığını kanıtladığı için Harvey’e işkence eden onlardır. Gelileo’yu, Kristof Kolomb’u zindana attıran, Pascal’ı, Montaigne’i, Molier’i ahlak adına aforoz eden onlardır. Fransa’nın 300 yıldır yaydığı büyük ışık onları rahatsız ediyor. O ışık akıldan, ahlaktan ve vicdandan müteşekkildir. Gerçek mümin benim. Ey rahipler, sizler dinsizsiniz!”
Sivas/Madımak Oteli katliamını yapanlara ve bu insanlık utancını bize yaşatanlara Victor Hugo’dan ödünç alarak demek gerekir ki: Gerçek inanan, vicdan ve ahlak sahibi olan biziz; din adına, Tanrı adına Sivas’taki katliamı yapan sizler ve destekçileriniz değilsiniz.
Theodor Adorno, bir keresinde, “Yahudi katliamından sonra artık şiir yazılamayacağını” söylemişti. Yazıldı, hem de çok şiirler, çok ağıtlar, çok yazılar, çok hikayeler, çok romanlar yazıldı, hala yazılıyor ve yazılacak, bir kısmı yaşanan acılar unutulduğu için yazdıldı, bir kısmı yaşanan acılar unutulmasın diye yazıldı ve yazılacak.
Sivas/Madımak Oteli Katliamında yitirdiğimiz canlar için, onların aziz anıları için hazırlanıp basılan bu kitap da, yaşanan acılar unutulmasın, gelecek kuşaklar bu acılardan ders alsın diye yazıldı.
Kitabın bu yeni baskısını yayına hazırlayan Baromuzun değerli üyesi Sayın Şenal Sarıhan başta olmak üzere, emeği geçen herkese Ankara Barosu adına, Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım adına, kendi adıma en içten teşekkürlerimi sunarım.
Kaynak: www.ankarabarosu.org.tr