Gökhan Vural Arı, Mersin’li 28 yaşında bir avukat. Takım elbisesini giydi, ayakkabılarını cilaladı ve kendini doğalgaz borusuna asarak 4.10.2018 Perşembe günü intihar etti. Arkadaşları intihar gerekçesinin ödeyemediği borçlar ve ekonomik zorluklar olabileceğini söylüyorlar. İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ise ekonomik zorluklarla alakası yok diyor. Hatta daha da ilerleyerek Arı’nın ailesi ile görüştüğünü ve ailenin, “Gökhan Vural ekonomik sebeplerden dolayı intihar etti şeklinde haber yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağınız” dediklerini aktarıyor.
Arı’nın, intiharının sebebini anlattığı bir mektubu veya herhangi yazılı bir paylaşımı yok. Yalnızca üzerindeki takım elbisesi ve cilalanmış ayakkabıları, İstanbul Barosu Adli Yardım Bürosu’ndan 1800TL’lik alacağı ve cevapsız kalan “24 yaşında genç bir avukat neden intihar eder?” sorusu var.  Peki ama bu sorunun cevabını dedektif yöntemlerle mi arayacağız, yoksa Gökhan’ın intiharından ve cilalanmış ayakkabılarından “batsız düzeniniz!”  çıkarımını yapan onlarca genç avukatın sesine mi kulak vereceğiz? Durakoğlu belli ki kulağını kapatıp ilk yolu seçmiş.  Ayrıca Gökhan’ın intiharı sonrasındaki sessizlikten çıkarabileceğimiz bir gerçek var ki onu da atlamadan geçmeyelim; yine beraber yas tutamadık, yine bir topluluk olmayı beceremedik.
Gökhan’ın arkasında bıraktığı semboller, cilalanmış ayakkabıları ve takım elbisesi, ona ait olmaktan çıktı. Onlar “batsın düzeniniz” diyen ve ekonomik zorluklarla mücadele eden genç avukatların sembolü artık. “Il Postino-Postacı” filminde postacı Mario’nun Pablo Neruda’ya  söylediği o muhteşem sözü hatırlayın: “Şiir yazanın değil, ihtiyacı olanındır”

 
İşsiz Tunuslu bir gencin kendini yakması Arap Bahar’ını başlattı. Tunus’ta iktidarda bulunanlar kişinin kendisini işsizlik sebebiyle yakmadığını ispatlamaya çalışırken işsiz onbinlerce insan sokaklara döküldü. Gökhan Vural Arı’nın intiharı ise adliyeler arası servis meselesi kadar bile gündeme gelmedi. Gökhan’ın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu web sitesinde Genel Kurul için ücretsiz servis, Ömer Kavilli için “Kabullenmeyeceğiz” bildirisi, terör için lanet duyurusu var. Peki Gökhan nerede?
Halbuki ne kadar rahat, bir şey yapmadan da ruhu kurtarmak. Bir şey söylemenize, ailesini aradım demenize de gerek yok. Koyun Gökhan’ın fotoğrafını ve yazın altına Gökhan’ın facebook hesabından paylaştığı son dörtlüğü ve bırakın sözü Ruhi Su’ya:

Ama benim memleketimde bugün insan kanı sudan ucuz
Oysa en güzel emek insanın kendisi
Kolay mı kan uykularından kalkıp
Ninniler söylemesi 

Peki Gökhan’ın ölümü ve cilalanmış parlak ayakkabıları İstanbul Barosu yönetimine aday olanları sizce yeteri kadar sarstı mı, ya da artçı şok yarattı mı? Takdir sizlerin. Bende uyananı, “açıklama yaptık, görmedin mi?” savunması yapanlar için, Özdemir Asaf’tan araklayarak söyleyeyim: “Ölüm gibi bir şey oldu, ama kimse ölmedi.”
Belki de zamanı geldi artık Gökhan’ın cilalanmış ayakkabıları olmanın. Öyle ya da böyle anlamsız olunacaksa bunun Gökhan’ın cilalanmış ayakkabılarında görünür olması daha değerli değil mi, ne dersiniz? En azından bu yolla kendi olma becerisini gösterebiliriz belki. Elbette bunun da bir bedeli var: Yalnızlık. Fakat bu bedelin de Tezer Özlü’nün isyanında gizli bir birlikteliği ateşleme ihtimalini de bir kenara not edelim:

Sizin düzeninizle, akıl anlayışınızla, namus anlayışınızla, başarı anlayışınızla hiç bağdaşan yanım yok.  Aranızda dolaşmak için giyiniyorum. Hem de iyi giyiniyorum. İyi giyinene iyi yer verdiğiniz için.  Aranızda dolaşmak için çalışıyorum. İstediğimi çalışmama izin vermediğiniz için. İçgüdülerimi hiçbir işte uygulamama izin vermediğiniz için. Hiçbir çaba harcamadan bunları yapabiliyorum, bir şey yapıldı sanıyorsunuz. Yaşamım boyunca içimi kemirttiniz. Evlerinizle. Okullarınızla. İşyerlerinizle. Özel ya da resmi kuruluşlarınızla içimi kemirttiniz. 
Ölmek istedim, dirilttiniz. Yazı yazmak istedim, aç kalırsın dediniz. Aç kalmayı denedim, serum verdiniz. Delirdim, kafama elektrik verdiniz. Hiç aile olmayacak insanla bir araya geldim, gene aile olduk. Ben bütün bunların dışındayım…

Unutturma tazyiki altında unutturmak isteyenin zulmü altında, ondan gayrı, hatırlamanın kendi ağır yükü altında Gökhan Vural Arı’yı hatırlamak, unutmamak için bir emek olarak görülsün lütfen bu yazı.  Bir de Tezer Özlü’nün isyanında yalnız olmayan bir birlikteliğin başlangıcı.
Gökhan Vural Arın’ın cilalanmış ayakkabılarıyız.
Gökhan Vural Arı için, #GökhanVuralArı,  sosyal medyada paylaşılan tweetler:

  • 2012 yılında iki çocuğuna bakamadığı için kendini yan odada asan Emine Akçay olayından sonra yine intihar eden genç avukat olayı beni hayli yaraladı. Av. Gökhan Vural Arı borçları yüzünden hayatına son vermeyi seçti. Takım elbiseli, ayakkabılarını cilalayarak.. Baro? Neredesin?
  • Ben her avukat intiharında bir meslektaşı olarak bir şey yapamaz miydik diye kendime kızıyorum, vebalinin bir kısmını yükleniyorum. Peki bu sırada barolar ne yapıyor??
  • 70 BİN LİRA BORÇ YÜZÜNDEN Mİ ? İstanbul Barosuna kayıtlı 28 yaşında bir avukat Gökhan Vural Arı hayatın baharında dün toprağa verildi. İstanbul’daki evinde kendini doğalgaz borusuna asarak kendi eliyle hayatına son verdi..
  • Bugün genç meslektaşım Av. Gökhan Vural Arı geçim sıkıntıları nedeniyle yaşamına son verdi. Memleketin her köşesine hukuk fakültesi açanlar, avukatlık meslegini ayaklar altına alanlar ve hukuksuzluğa göz yumanlar… Sizsiniz bu ölümün sebebi bilesiniz!
  • Seçim zamanları davetler düzenleyip, paralar ve vaatler saçarken mesleğin ve meslektaşlarınızın ne durumda olduğunu göremiyorsunuz belki de umursamıyorsunuz ama gencecik bir meslektaşımız Av. Gökhan Vural Arı yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar etti
  • #GökhanVuralArı Allahtan rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. DÜZENİNİZ BATSIN!!!
  • Bugün bu ülkede bir genç daha geçim sıkıntısı yüzünden kendini astı! 3 saat doktoru bekledi 3 saat de morga kaldırılmak için bekledi! Astığın tabela, giydiğin cübbe bize emanet Avukat Gökhan Vural Arı
  • 28 yaşında, avukat… Ofisini açmak için geldiği İstanbul’da işleri iyi gitmeyip kredi borçlarını ödeyemedi. Başarısız olma duygusuyla bunalıma girdi, takım elbisesini ve cilaladığı ayakkabılarını giyip yaşamına son verdi…
  • Hayatına borçları nedeniyle son verdi. Sadece 28 yaşındaydı. Hayalleri vardı. Söylenecek kelimelerin bittiği yerlerden birisi. TBB’nin avukatlık sınavı çağrılarına acilen cevap verilmeli, sayımız kontrol altına alınmalı, yoksa bu iş, iyi yolda gitmiyor…!
  • Mesleğimiz onurumuzdur, mesleğimiz çaresizliğimiz. #GökhanVuralArı
  • Keşke #GökhanVuralArı #ÖmerKavili ‘den daha çok konuşulsaydı. Her ne kadar savunma hakkı da önemli ise de yaşam hakkının Yanında, bir ananın feryadının yanında artık konuşmaya değer değildir.
  • Çaresizlik bir can daha aldı … Kimsenin dikkatini çekmiyor artık bu ölüm haberleri Bunada Alıştırıldık Ne yazık… 28 yaşındaki Avukat Gökhan Vural Arı borçları yüzünden intihar etti Hayat dolu gülümseyen yüzü ne kadar umut doluydu oysaki ..
  • Olmadı. Giydi takımlarını, parlattı ayakkabılarını ve canına kıydı. Bekletmeyin. Avukatların umudu var. Umudu kırmayın; şevkle asılan tabelalar inmesin. Bu sorun ve bu sorunu çözemeyecekler, güzellemesini yapacaklar ne genel ne de baro siyaseti (!) yapmasın. #gökhanvuraları
  • Bugün bu ülkede bir genç insan daha geçim sıkıntısı yüzünden canına kıydı. Gökhan Vural Arı açtığı avukatlık bürosunda işleri iyi gitmeyip borçlarını ödeyemeyince kendini asan, cenazesine bile saygı gösterilmeyen genç bir avukat. Çok acı. Başımız sağ olsun.
  • Genç meslektaşımız av.gökhan vural arı’nın hayatına son vermesi, akp’nin türkiye’yi soktuğu durumun sonucudur, politiktir!.. bir an önce, meslek örgütleri, duyarlı ve köklü çözümler üretip uygulamak zorundadır!.. artık, yeter, bu kadar acı!.. ışıklar içinde uyusun!..
  • Bugün, işe gitmek zorunluluğu, geride kalmış ve ileride duran tüm Cumartesilerden daha zor bizler için. Çünkü 28 yaşında bir arkadaş, “bizim meslektaşlarımız”dan, Avukat Gökhan Vural Arıiş kurmak için geldiği İstanbul’da ödeyemediği borçları nedeniyle intihar etti.
  • Buğday bizim! Ezilen biziz.. Un olan biz..Aç kalan hepimiz. Kim bu doymak bilmeyen şerefsizler! #GoekhanVuralArı
  • Gökhan Vural Arı 28 yaşında avukat. Bugün kendini astı.Her mahalleye 1 üniversite açmak ya da her şehire 1 hukuk fakültesi kurmak pek te iyi fikir değil sanırım.Okurken iyi de bu insanlar mezun olunca ne olacaklar diye de düşünmek gerekir. Baronun en büyük uğraşı bu konu olmalı.
  • İstanbul Barosu’na kayıtlı bir üstad, avukat Omer Kavilli bugun tutuklandi.takipederken İstanbul Barosu’na kayıtlı Avukat Gökhan Vural Arı‘nin vefatini ogrendim.cokcokcok uzgunum..İstanbul Barosu-TBB baskanlari konussun ozelestiri istiyoruz. hem celenk yollamak nedir? ayip be.
  • 2012 yılında iki çocuğuna bakamadığı için kendini yan odada asan Emine Akçay olayından sonra yine intihar eden genç avukat olayı beni hayli yaraladı. Av. Gökhan Vural Arı borçları yüzünden hayatına son vermeyi seçti. Takım elbiseli, ayakkabılarını cilalayarak.. Baro? Neredesin?
  • Ülkenin öğretmeni, avukatı intihar ediyor, yıllarca okuyor buralara gelmek için! Ekmek için, insan gibi yaşamak için! Kefen giymek için değil!
  • Avukat Gökhan Vural Arı ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar etmiş. Çok yazık, çok üzücü. Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Hayat şartlarının ne kadar zorlaştığına her geçen gün daha acı bir şekilde tanık oluyoruz, bunu görmemek, hala reddetmek akıl alır iş değil.
  • #GökhanVuralArı 28-30 yaşlarında genç bir avukat. İstanbul’a gelmiş iş kurmak İçin. Yaşadığı ekonomik zorluklar nedeniyle intihar etmiş. Tarsus’lu. Ana babası emekli öğretmen. Ne hayalleri vardı kim bilir. Bu tablodan kimler ne ders çıkarır bilmem ama hukukçular pek sessiz
  • Her meslek grubu için geçerli; birileri manyak gibi kazanırken diğerleri sefalet içerisinde. Genç arkadaşım için çok üzgünüm, hiçbir şey hayatımızdan kıymetli değil ama bazen en yanlış kararı verebiliyoruz. Tüm sevdiklerine sabır diliyorum. #GökhanVuralArı
  • Şu mesleki dayanışmayı Av. Gökhan Vural Arı’nın intiharı, avukatların görev yaparken hukuksuz müdahalelere maruz kalması sebebiyle avukatlar da sergilemeye cüret edebilirler mi? Bir günlük duruşmalar ve adli yardımlar askıya alınabilir mi?