Uzun bir ara oldu. En son İstanbul Barosu seçim dosyası ile karşınıza çıkmıştık. Hatırlarsanız, dosyanın en son videosunda, editörümüz Haluk İnanıcı ile beraber iki dosya hazırlığımız olduğunu duyurmuştuk. Bu dosyalarımızdan birisi “Hukuk Sözlüğü”. Sözlüğün ilk kavramı “adalet” neredeyse hazır, yakında çekimine başlıyoruz. Diğeri ise “hukuk tarihi-arşiv” dosyamız. Bu dosyamızın hazırlıklarımızı yaparken altın değerinde bir arşiv karşımızı çıktı. Bundan yıllar yıllar önce, tam tarihini hatırlamıyorum, Rona Aybay hocamız ile yaptığımız bir söyleşiyi buldum. Bu söyleşiyi Rona Aybay ile ortak hazırladığımız Halit Çelenk kitabının yayımlanmasından 2 yıl sonra yaptık diye hatırlıyorum. Bu vesileyle Rona Hocamızı da saygıyla anıyorum.
Birazdan izleyeceğiniz söyleşi efsane hocalar döneminden bir hocamızla, Vakur Versan’la yaptığımız bir söyleşi. O efsane dönem, 1930’lar 1940’lar, kimler yok ki; Alman faşizmi sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Alman profesörler, Schwarz/Kesler’ler, Aydın Aybay, Tarık Zafer Tunaya, Ragıp Sarıca, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Sıdık Sami Onar ve niceleri…
Vakur Hocamız birazdan izleyeceğiniz söyleşide; Alman profesörleri, harbiye nezaret binasının üniversiteye dönüştürülmesini, üniversite tarihini, bugün siyasal bilgiler fakültesinin simgesi haline gelmiş Ahad Hüseyni’nin heykelinin hikayesini, 27 Mayıs’ı ve daha bir çok hikayeyi kişisel tanıklıklarıyla beraber anlatıyor.
Nasıl bir hukuk? Nasıl bir eğitim sorunlarının can yakıcı bir şekilde cevaplarının arandığı bu günlerde efsane hocalardan Vakur Versan’ın anlattıkları, tanıkları bir yol haritası oluşturulabilmesi açısından da çok önemli. Çok uzun olmayan cumhuriyet tarihi geçmişimizi anlamak, konuşmak ve tartışmak sağlam bir gelecek kurulabilmesi için de gerekli.
Keşke söyleşinin tamamının yayınlayabilseydik ama ne yazık ki hala bütününe ulaşamadık.
4 Nisan 2011 yılında kaybettiğimiz hocamız Vakur Versan’ı ölümünün 12. Yılında saygıyla anıyoruz. Kendisi ile muhabbet etmek ve tanışmış olmaktan da ayrıca mutluluk duyuyorum. Saygılarımızla Vakur Hocam.
Vakur Versan 4 Ocak 1918 tarihinde İstanbul Cağaloğlu’nda doğdu. Büyük büyükbabası Şıpka Müdafii Veysel Paşa, annesi Basra Valisi Muhlis Paşa’nın kızı Belkis Hanımdır. Babası Binbaşı Rauf Bey, I.Dünya Savaşının başladığı yılda Osmanlı ordusunun Genelkurmay Başkanı olan Alman generalinin başyaveriydi ve bu sıfatla dört yıl boyunca Harbiye Nezaretinde (şimdi İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası) görev yaptı. (Anıları ‘Binbaşı Abdürrauf’un Harp Günlükleri’ isimli kitapta 2022 yılında yayınlanmıştır).
1937 yılında İstanbul İngiliz Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra aynı yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans öğrenimine başladı. 1941’de buradan mezuniyetini takiben aynı Fakülte’de Ord.Prof.Sıddık Sami Onar’ın başkanı olduğu İdare Hukuku Kürsüsüne intisap etti. 1946-48 yıllarında İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde doktora çalışmalarında bulundu. 1950’de Doçentlik, 1961 yılında da İstanbul Üniversitesi’nde İdare Hukuku Profesörlüğü ünvanını kazandı. 1972 yılında Ord.Prof.Onar’ın vefatından sonra İstanbul Üniversitesi İdare Hukuku ve İdare İlimleri Enstitüsü Müdürlüğüne tayin olundu.
1950-51, 1955-56 ve 1961-62 yıllarında ABD’de Columbia Üniversitesi’nde Türk hukuku ve kamu yönetimi ile ilgili dersler verdi.
Türkiye’de üniversitelere özerklik kazandıran ilk mevzuat olan 1946 tarihli kanunun tasarısını hazırlayan Ord.Prof.Onar başkanlığındaki komisyonda görev aldı.
1961 Anayasası ön tasarısını hazırlayan ve yine Onar başkanlığındaki komisyonda üye olarak bulundu.
Marmara Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi’nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak uzun yıllar ders verdi.
1982-85 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi ve Dekan olarak görev yaptı.
İdare Hukuku ve Kamu Yönetimi ile ilgili, bir kısmı İngilizce dilinde kaleme alınmış, çeşitli kitap ve makaleleri vardır.
2 Nisan 2011 tarihinde İstanbul’da vefat etti.